Over Merodema

Merodema bestaat al sinds 2002.

Vrij vertaald uit het engels, en naar computer-maatstaven gerekend, is dat “antieke geschiedenis”. Toen een tijd van een wel heel basale scanner, analoge foto’s en een minimale kennis van html. Een telefoonverbinding voor de upload – en dito om het resultaat te bekijken. Niks geen glasvezelverbinding.

Zo zag de eerste bladzijde er uit:

Achteraf niet eens zo’n heel slecht resultaat – ik ben er nog steeds tevreden over. De afzonderlijke bladzijden, bij elk van de thema’s,  zijn dan ook met plezier gemaakt. Ze zullen, nu ze allemaal van Internet zijn verdwenen, opnieuw op hun waarde worden beschouwd, waar nodig herschreven en eventueel van verse beelden worden voorzien.

Op Merodema ben ik destijd begonnen met “Jantjes Album”. Een album met ansichtkaarten die mijn grootmoeder Jantje Groenwold wisselde met haar verloofde en mijn latere grootvader, Roelof Idema. Hij was in de tijd van de correspondentie gevangenbewaarder in Utrecht, zij woonde in Tweede Exloërmond. Ten opzichte van de oude website heb ik de kaarten opnieuw gescand, en ben ik van plan nu alle kaarten hier een plaatsje te geven.

Verder heb ik voor de oude website destijds met veel plezier een verhaal gemaakt over bankjes. Die pagina’s zal ik hier goeddeels ongewijzigd weergeven. Dat geldt ook voor “Kwijt”, een overzicht van wat mensen zoal in de buitenlucht achterlaten, al dan niet gewild. De andere onderwerpen, zoals die op de oude site voorkwamen, hadden, bij deze nieuwe vormgeving wellicht een plaatsje kunnen krijgen als afzonderlijke “post”. Dat geldt bijvoorbeeld het stukje over Centennial – 2005, het jaar waarin Merodema honderd werden. Maar dat was toen, en hoeft hier niet meer herhaald te worden.

Ik heb overigens geen ambitie een “echte blogger” te worden. Dat neemt niet weg dat deze vorm, als weergegeven in WordPress, wel zo zijn aantrekkelijke kanten heeft. Immers, dient zich een nieuw interessegebied aan, dan is daarover zo het één en ander geformuleerd, en netjes gecategoriseerd. Dat geldt bijvoorbeeld het onderwerp privacy.

Dat brengt mij op het archief. De afzonderlijke stukjes worden in een Categorie bijgezet. Sommige stukjes, zoals bijvoorbeeld die in de categorie ‘dromen’ kunnen “oudste eerst” worden gelezen, waardoor een min of meer logische volgorde onstaat. Bij andere categoriën is dat minder van belang, bijvoorbeeld bij items over ‘privacy’ die in de categorie worden weergegeven met de laatstgepubliceerde bovenaan.

Als uw interesse héél groot is: rechtsboven staat de rss-knop …

Wegens de grote hoeveelheid spam die binnenkwam heb ik de reactie-mogelijkheid afgesloten, hoewel de mogelijkheid nog wel wordt genoemd. Ik weet niet hoe ik die mededeling moet verwijderen. Uw reactie is desondanks van harte welkom – u kunt mailen (dit is een plaatje, u kunt er niet op klikken, alweer wegens de spam)

Hartelijk dank voor uw interesse en uw bezoek – roel idema.-

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.