Vijandbeeld

In september 2011 wordt in Oslo, tussen het Nobel Vredescentrum en het stadhuis (waar jaarlijks de Nobelprijs voor de vrede wordt uitgereikt) in de open lucht een tentoonstelling gehouden. Een aantal fotopanelen is opgesteld tussen twee grote stenen waarop de tekst “I refuse to be your enemy”, ik weiger jouw vijand te zijn.

Dit is één van de panelen.
Lidtekens
Gaza

Op 4 januari 2009 evacueerden Israelische militairen meer dan zestig Palestijnse burgers uit de Al-Zaytun buurt in de Gazastrook. Ze werden overgebracht naar een “veilig huis” in de buurt. De volgende ochtend werd dat huis gebombardeerd, waarbij negenentwintig mensen werden gedood. Abdullah Al Samoni (8) lag drie dagen temidden van de dode lichamen, zonder voedsel of water, voordat het Rode Kruis hem vond in de ruines van het huis. Twee van zijn broers werden bij het bombardement gedood.
de foto is van Jon Lundell

En de steen.


De toelichting in de inzet luidt: »Een zware kei dient als wegversperring voor de pantserwagens van het Israëlische leger, op weg naar de boerderij van de familie Nassar, in de buitenwijken van Bethlehem, Palestina. Op de steen staat te lezen “ik weiger jouw vijand te zijn”.
De Nassar-boerderij is omgevormd tot een Tent der Naties. Een boerderij waar mensen van uit de hele wereld proberen bruggen te bouwen, geen muren.«

Ondanks de verbeten tegenwerking door de VS en aantal Europese landen, zal een grote meerderheid van de wereldbevolking het verzoek van de Palestijnen lid te mogen worden van de Verenigde Naties, van harte steunen

 

Comments are closed.