P48

In juni 2015 begon een Palestijns TV-station, P48, uitzendingen, gericht op de Palestijnse inwoners van Israel. Binnen een maand heeft de Israelische regering de uitzendingen verboden.

P48 verwijst naar het jaartal 1948, toen zo’n 700.000 Palestijenen werden gedeporteerd of anderszins verdreven van huis en haard. Het station beoogde de verhalen te vertellen over die diaspora, in de vertakkingen door de tijd tot het heden. Opdat ook jonge Palestijnen meer kunnen leren over hun wortels. Vanzelfsprekend worden die verhalen -het gaat immers om tweederangs mensen- in het land nooit gehoord in de officiële propaganda-zenders van de joodse staat.
Eén van de gelukkig uitgezonden verhalen betrof een soldaat van de brigade die in 1982 stukken van Libanon bezette. Hij ging in een vluchtelingenkamp in Beirut op zoek naar een Palestijnse vrouw. Zij was als tiener in 1948 uit haar dorp weggejaagd. Toen hij na veel navragen de vrouw eindelijk vond, vertelde de soldaat -opnieuw onderdeel van een bezettignsmacht- dat hij over haar had gehoord van zijn vader – haar vroegere joodse buurman en geliefde.
Dat zijn uiteraard verhalen die niet verteld mogen worden.

 

Comments are closed.