Borderline insane

Engeland. 2014.

Eerder is in Engeland een plan (slechts) opgeschort om patiëntgegevens van de nationale gezondheiszorg te verkopen aan de hoogste bieder. Die gegevens zijn zogenaamd “geanonimiseerd”. Maar verkocht worden onder andere postcode, geboortedatum, registratienummer, geslacht en etniciteit. Het enige dat vooralsnog ontbreekt in het rijtje is religie en sexuele voorkeur.

Nu is dan weer bekend geworden dat de belastingdienst de gegevens van de belastingbetalers wil gaan verpatsen. “Geanonimiseerd” uiteraard, maar wel tot op postcodeniveau herleidbaar.
Eén, nog wel een conservatief, parlementslid heeft het plan “borderline insane” genoemd. Dat lijkt een tamelijk tongue-in-cheek kwalificatie. Een andere verdwalde criticus heeft gewaarschuwd dat de verkoop het vertrouwen tussen belastingbetaler en de belastingdienst zou kunnen aantasten. Nee, aan ironie is nooit veel gebrek geweest, in ons voorland.

 

Comments are closed.