Deportatie

Duitsland heeft ook een reputatie hoog te houden als het om deportatie gaat.

 

P48

In juni 2015 begon een Palestijns TV-station, P48, uitzendingen, gericht op de Palestijnse inwoners van Israel. Binnen een maand heeft de Israelische regering de uitzendingen verboden.

P48 verwijst naar het jaartal 1948, toen zo’n 700.000 Palestijenen werden gedeporteerd of anderszins verdreven van huis en haard. Het station beoogde de verhalen te vertellen over die diaspora, in de vertakkingen door de tijd tot het heden. Opdat ook jonge Palestijnen meer kunnen leren over hun wortels. Vanzelfsprekend worden die verhalen -het gaat immers om tweederangs mensen- in het land nooit gehoord in de officiële propaganda-zenders van de joodse staat.
Eén van de gelukkig uitgezonden verhalen betrof een soldaat van de brigade die in 1982 stukken van Libanon bezette. Hij ging in een vluchtelingenkamp in Beirut op zoek naar een Palestijnse vrouw. Zij was als tiener in 1948 uit haar dorp weggejaagd. Toen hij na veel navragen de vrouw eindelijk vond, vertelde de soldaat -opnieuw onderdeel van een bezettignsmacht- dat hij over haar had gehoord van zijn vader – haar vroegere joodse buurman en geliefde.
Dat zijn uiteraard verhalen die niet verteld mogen worden.

 

Kunstakademie

IMG_8072c (Small)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8056b (Small)

 

Klem

Sommige commentatoren in de (Vlaamse) pers maken bij het Griekse referendum de vergelijking met het “no paseran” tijdens de Spaanse burgeroorlog. Niet eens een heel gekke gedachte. Ook Griekenland kent een mooie traditie van het terroriseren met buitenlandse, vooral Britse steun, van al wat vermeend communistisch was. Een gevoelloze technokraat als “onze” minister van financiën zal niet gauw met een schietgeweer alles wat links is van Trots op Nederland, gaan afknallen. Moderne uitbuiting gaat via cijfertjes in een computer.
Maar waar de overwinning van Franco, met onontbeerlijke hulp van de fascisten en de nazi’s, toe leidde is bekend. Daarom is het vooral een beklemmende gedachte.

 

Nieuwe impuls voor BDS

De “Verenigde Kerk van Christus”, met een miljoen volgelingen in de VS, heeft tijdens een recente synode met een ruime meerderheid besloten banden te verbreken met bedrijven die profiteren van de illegale Israelische nederzettingen, en tevens goederen te boycotten die uit de illegale nederzettingen afkomstig zijn.
“Voor Palestijnen die met de bezetting van hun land moeten leven of systematisch gedicrimineerd worden als inwoner van de joodse staat, geeft dit een signaal dat ze niet alleen staan”, aldus het commentaar van een pastor.
Opmerkelijk signaal in het land waarzonder Israel niet zou kunnen bestaan.