Dood en begraven

wim kok
(Wim Kok – de alom gewaardeerde commissaris)

Een bescheiden groep van rijken en rijke organisaties maken de dienst uit in de Verenigde Staten. Een lijvige studie van onderzoekers van de Universiteit van Princeton ging van een groot aantal wetsontwerpen en besluiten na hoe ze waren genomen, wie er druk op hadden uitgeoefend en in wiens belang ze waren. Conclusie: de rijken maken de dienst uit. De onderzoekers namen 1800 wetten en besluiten onder de loep, genomen in de afgelopen 15 jaar. In een groot aantal daarvan was rechstreeks de hand te herkennen van lobbygroepen uit de rangen van de rijkste Amerikanen. De besluiten kwamen tot stand zonder dat de mening van de meerderheid van de Amerikaanse bevolking er enig invloed op heeft.

Het Hooggerechtshof in de VS heeft onlangs besloten dat belangengroepen vrijwel onbeperkt mogen bijdragen aan campagnes van politic. Dat zal de democratie verder uithollen.

(via Welingelichte Kringen)
het rapport hier

 

Borderline insane

Engeland. 2014.

Eerder is in Engeland een plan (slechts) opgeschort om patiëntgegevens van de nationale gezondheiszorg te verkopen aan de hoogste bieder. Die gegevens zijn zogenaamd “geanonimiseerd”. Maar verkocht worden onder andere postcode, geboortedatum, registratienummer, geslacht en etniciteit. Het enige dat vooralsnog ontbreekt in het rijtje is religie en sexuele voorkeur.

Nu is dan weer bekend geworden dat de belastingdienst de gegevens van de belastingbetalers wil gaan verpatsen. “Geanonimiseerd” uiteraard, maar wel tot op postcodeniveau herleidbaar.
Eén, nog wel een conservatief, parlementslid heeft het plan “borderline insane” genoemd. Dat lijkt een tamelijk tongue-in-cheek kwalificatie. Een andere verdwalde criticus heeft gewaarschuwd dat de verkoop het vertrouwen tussen belastingbetaler en de belastingdienst zou kunnen aantasten. Nee, aan ironie is nooit veel gebrek geweest, in ons voorland.

 

Afschieten

Heel misschien zien de “gamers” die vanaf afstand met behulp van drones mensen afknallen in verre landen nu eens dit gezicht, dat door kunstenaars nabij een mogelijk doel is aangebracht. Het meisje verloor haar beide ouders bij een drone-aanval.
jr_kpk_full

De site van de initiatiefneemrs hier.