VS

Wat bij ons de Brink is, heet in het Engels de village green.
De Fairhaven Village Green is in Bellingham, in de staat Washington, USA. In 1993 werd daar, achter het gebouw van Village Books, een behoorlijk groot terrein te koop aangeboden. Dat werd in 1994 door de gemeente gekocht, met de bedoeling er een park van te maken. De gemeente had daar helaas niet genoeg geld voor. De ontwikkeling van het park (de beoogde Fairhaven Village Green) zou op initiatief van de inwoners moeten gebeuren. Dat initiatief heeft tot ruim in 2001 geduurd, maar toen werd dan ook meteen goed doorgepakt.
In juni 2001
* werd het Fairhaven Village Green Committee gevormd om de ontwikkelingsactiviteiten te coördineren;
* doneerde de Stewart-King Partnership fondsen voor de eerste schetsen en tekeningen;
* betaalden Jepson & Associates het bouwrijp maken van het terrein;
* zorgde de Dawson Construction and Cascade Joinery voor de begroting;
* werd een voorstel gedaan aan de gemeentelijke afdeling Stadsparken, die op hun beurt een voorstel deden aan de Burgemeester en aan de Gemeenteraad;
* startte fondsenwerving.
Voornamelijk particulier initiatief dus, waarbij de burgers en bedrijven konden kiezen uit een aantal mogelijkheden “Take your place in history”: een stoeptegel (11 x 22 cm; $35 voor maximaal twee regels van 16 karakters elk, tien dollar korting vanaf de vijfde tegel), een parkbank (met koperen donatie-plaquette, à 2000 dollar; beperkt aantal banken – wie het eerst komt, eerst maalt) of een pergola (waarbij de naam van de gulle gever in een tegel wordt gegraveerd, die voor de pergola wordt geplaatst; $5000).
Gewoon geld geven mag ook (keuze uit supporter, contributor, benefactor of major benefactor), waarbij de gevers wordt vermeld in een duurzaam tablet in het park.

Zo komen banken in Amerika te park!